Microferm is een vloeibaar mengsel van actieve effectieve micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) dat de organische omzetting door middel van fermentatie bevordert. Bovendien verhoogt Microferm het natuurlijk evenwicht en de biodiversiteit zowel in de bodem, in de stal als bij mens en dier.
EM-technologie biedt tal van voordelen :
De traditionele chemische bemestingen hebben zilte eigenschappen. De zouten hebben jarenlang het bodemleven verstoord en gedood. Het bodemleven is nochtans van cruciaal belang. Het staat in voor de omzetting van organische materiaal naar anorganische voedingstoffen voor de plant.Met Microferm geven we het bodemleven opnieuw een boost. De Effectieve Micro-organismen zorgen er voor dat er voldoende bouwstoffen beschikbaar komen voor de plant. Daarnaast kan men door het vernevelen van Microferm over de paardenweide de weerstand van de plant versterken. Door het versterken van de flora aanwezig op de plant krijgen ziektekiemen minder kans zich te hechten en te ontwikkelen.
In de stal creeërt Microferm een natuurlijk evenwicht en een hoge biodiversiteit. Het zorgt voor een dalende infectiedruk, betere belastbaarheid, meer vitaliteit en weerstand. Daarnaast biedt Microferm ook een oplossing voor het verwerken van mest. Verneveld over het beddingmateriaal helpt het bij een optimale omzetting van organisch materiaal. Er treedt niet langer rotting op zodat de productie van ammoniak wordt tegengegaan en zo heerst er een beter stalklimaat en worden er minder vliegen aangetrokken.
Bokashi is de Japanse benaming voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Fermentatie is een eeuwenoude bewaringstechniek waarbij organische materie onder zuurstofarme omstandigheden door Effectieve Micro-organismen wordt voorverteerd. Dit resulteert in een duurzame humus, rijk aan voedingsstoffen en bio-actieve stoffen. Verdeeld over uw weiland, activeert deze humus het bodemleven en zorgt er voor dat de kwaliteit van het gras zelf verbetert. Op deze manier komt Bokashi de gezondheid van het paard ten goede.
Je kan de mest op 2 manieren fermenteren :